Výmarský ohař krátkosrstý

Klíšťata - první část

10.05.2009 14:03

Sezóna nebezpečních klíšťat už začala, proto je nejvyšší čas své miláčky pořádně uchránit. Proto první článek věnuju právě tomuto parazitu.

Klíšťata jsou bohužel stejně nebezpečná jak pro člověka, tak pro zvíře. Můžeme zvolit jak dočasnou, tak trvalou ohranu. Dneska si ukážeme jak se zbavit klíšťat natrvalo. Nejdříve Vám, ale problematiku klíšťat alespoň trošku přiblížím.

 

Klíšťat existuje několik druhů, nejběžnější je klíště obecné (Ixodes ricinus). Klíšťata parazitují na všech teplokrevných živočiších včetně člověka. Nebezpečná jsou zejména tím, že přenášejí dvě choroby – encefalitidu (zápal mozkových blan) a boreliózu. Obě nemoci ohrožují psa i člověka. Psa lze preventivně očkovat jak proti encefalitidě (i když u psa je to nemoc poměrně vzácná), tak dokonce i proti lymeské borelióze (očkování lidí zatím není v Evropě možné).

Boreliózu způsobuje bakterie, kterou do sebe společně s krví nasají klíšťata z hostitelského zvířete. Přesně se dosud neví, kteří hlodavci nebo která zvěř bývá původcem nebo hostitelem borelií. Ví se však to, že tyto borelie se v klíšťatech vyvíjejí a pomnožují a prostřednictvím slinných žláz a cyklicky vyvrhovaného střevního obsahu se dostávají do krevního oběhu napadeného živočicha. Zde se dále množí a způsobují onemocnění.
Borelióza má různé příznaky, z nichž u člověka bývá prvotním jevem červená skvrna v místě přichycení klíštěte. Později se objevuje teplota, zánět kloubů atd. I když má pes obdobné příznaky, snadno je lze přehlédnout a nemoc má dostatek času se rozvinout. Podezření na boreliózu lze potvrdit nebo vyvrátit vyšetřením krve a mozkomíšního moku. Léčí se antibiotiky.

 

Jako prevenci proti napadení klíšťaty mohou chovatelé použít různé obojky, spreje, pudry a pipety k nakapání na kůži. Například pro kočky se však spreje a pudry vůbec nedoporučují, protože častým olizováním, kterým se kočky udržují v čistotě, se jim do těla dostane látka účinná proti parazitům a ta pak může ohrozit i zvíře. Ostatně i pro psy se jeví jako nejvhodnější právě užití pipet, které se aplikují na nejméně přístupné místo za krkem, a dokonce i psi, kteří vyhledávají vodu, mají toto místo poměrně chráněné před smytím.
Vhodné je používat takové přípravky, které mají účinek jak proti blechám, tak proti klíšťatům, případně je kombinovat. Vhodné značky doporučí začínajícím chovatelům ti zkušenější, případně veterinář. Na veterináře se určitě obrátí každý, kdo chce ochránit před parazity štěně.

 

Přisáté klíště vyvolává svědění a psi či kočky, kteří se snaží poškrábat, snadno si druhotně poškodí kůži. Pokud při škrábání odtrhne pes klíštěti hlavičku, ta začne v kůži hnisat. Přesto je lepší nepokoušet se o její odstranění, protože po čase sama odpadne. Postižené místo ovšem vydesinfikujte.
Klíště je velice odolné a i po protržení kožovitého břicha nebo ponoření do vody přežije. Nejjistější je klíště spálit. Při odstraňování klíšťat je osvědčenou pomůckou elektrikářský "krokodýlek" či speciální kleštičky, které lze koupit v chovatelských potřebách. Nezáleží na tom, jakým směrem se klíště vytočí. Na klíště se nesahá holou rukou a nemačká se mezi prsty!
Psa by měl každý chovatel odmala přivykat tomu, že bude jeho srst ošetřována. S vytáčením klíštěte nesmí dojít k tahání za chlupy, protože štěně by si spojilo jinak příjemný zážitek z probírání srsti s bolestí a nechtělo by příště držet. Odpadnutí urychlíme zakápnutím klíštěte lihem, Alpou ap.
Místo, kde bylo klíště přisáté, může mít pes i několik týdnů zduřelé.

 

Trvalá ochrana psa před klíšťaty a blechami

Máme na výběr dvě lahvičky s přírodními éterickými oleji: Čajovníkový odpuzovač klíšťat pro psy (Abwehr Konzentrat Hund), který obsahuje čajovníkový olej a Levandulový odpuzovač klíšťat jemný (Abwehr Konzentrat mild), který místo čajovníku obsahuje olej levandulový.

Oba produkty z této nabídky mají i přes rozdílné složení stejnou účinnost a na výběr zde jsou z těchto (praxí ověřených) důvodů: někteří psi (kočky) a také někteří lidé nemají čajovník příliš v oblibě (nevoní jim). Proto je Levandulový odpuzovač klíšťat (Abwehr Konzentrat mild) vhodnější volbou pro psy a lidi, kterým nevoní a nebo pro rodinu, kde žije pes i kočka.

Děkujeme za náštěvu našich stránek

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode